Szabó Nikolett

A Gyógygomba Kutatólabor Kft. ügyvezetője

info@najaforest.hu

Nikolett tudományos kutató is, aki aktívan részt vesz a termékek fejlesztésében. Szenvedélyes érdeklődése a gyógygombák pozitív élettani hatása iránt abból fakad, hogy szeretne minél több embert megismertetni ezzel a természetes, ám mégis igen hatékony gyógymóddal.

„Munkám során a komplementer medicinát és az egyetemi orvoslást, a táplálkozás-tudományt, a mikoterápiát és bizonyos mértékben a pszichológiát is egymással kombináltan használom. Hiszek abban, hogy az egyes módszerek egyénre szabottan összeválogatva együtt jobban szolgálják a gyógyulást és segítenek a prevencióban is.

ELVEM:
"A jövő orvoslásában a tradicionális gyógyítói rendszerek, a természetes gyógymódok, a modern medicina és a pszichológia egy egységet képeznek, és az emberi test, szellem és a lélek egysége áll a középpontban.”

Kérdések és válaszok

Kérdés

2-es típusú cukorbetegség esetén használható az étrend-kiegészítő gombakivonat?

Válasz

2-es típusú cukorbetegség esetén alkalmazható az N1-es bio folyékony gomba kivonat.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésének célja, hogy a vércukorszint, amennyire lehet, megközelítse a normál értéket, amivel megelőzhető a szövődmények kialakulása. Az N1 bio Mandula gomba és bio Maitake gomba hatóanyagait tartalmazó kombinált készítményünkkel végzett kutatási eredményekből úgy tűnik, hogy ezek a hatóanyagok képesek az inzulin termelésének fokozására. Ezáltal segítik szabályozni a vércukorszintet. A legfontosabb azonban, hogy érvédő hatást fejtenek ki, melynek következtében jelentős segítséget nyújthatnak a szövődmények megakadályozása szempontjából, mint amilyen a vesekárosodás, és szemkárosodás.

Az N1 bio Mandula gomba és bio Maitake gomba hatóanyagait tartalmazó kombinált készítménynek átfogó hatása van. A szív és érrendszer megbetegedéséhez vezető összes rizikófaktort képesek kedvező irányba befolyásolni, így a koleszterin -és vércukor szintet, vérnyomást is. Ez azért kulcsfontosságú, mert rossz értékek esetén a szervezetben gyulladás léphet fel, ami a rákbetegségek kialakulását is előmozdíthatja.

A csontvelőben termelődő őssejtek kijavítják a szív és érrendszer hibáit. Ha a gyógygomba kivonatok szedése jobb közérzetet eredményez, az azt jelenti, hogy az őssejtek regeneráló képessége kezd helyreállni. Ez a gyógygombák legfontosabb tulajdonsága azontúl, hogy képesek a koleszterin -és vércukor szintet, valamint a vérnyomást szabályozni.

FONTOS! A 2-es típusú cukorbetegnél a gyógyszert önkényesen elhagyni sosem szabad, mindig a kezelő orvossal konzultálva lehet és kell a gyógyszer aktuális mennyiségét megváltoztatni! Úgy is csökkenteni fogja az orvos az adagokat, ha az eredmények és a tünetek ezt indokolják. Szeretnénk leszögezni, hogy a gyógygomba folyékony kivonatok nem gyógyszereknem helyettesítik az orvosi terápiát, a tapasztalatok és eddigi tudományos vizsgálatok alapján jótékony hatással lehetnek egyes egészségügyi problémák esetében, melyeket reményeink szerint nemsokára klinikai vizsgálatokkal is alátámasztanak.

Ami addig is biztos, hogy az N1 készítmény az eddigi tapasztalatok alapján nem okoz mellékhatásokat, így biztonságosan fogyaszthatják akár a cukorbetegek is, természetesen szigorúan az orvosi kezelés kiegészítésére. A kezelés három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitás, és az ehhez adaptált gyógyszeres terápia.

Az N1 készítményből napi 5 ml-t javasolok fogyasztani, és természetesen nagyon fontos a diéta betartása. Nagyon magas vércukorszint (9-10) esetén akár 2 X 5 ml-t is lehet fogyasztani, azaz reggel és este 5-5 ml-t. Nagyon fontos, hogy az adagot étkezés előtt fél órával vegye be.

Kérdés

Pár hete derült ki, hogy pajzsmirigy túlműködésem van és találtak göböket is.Van olyan gyógygomba, ami ilyen esetben segíthet? 

Válasz

A pajzsmirigy-túlműködés az esetek többségében pszichoszomatikus betegség. Emellett pedig bizonyos családi örökletes hajlam is megfigyelhető. Ugyancsak meghúzódhat a probléma hátterében az, hogy a szervezetet adott időszakban túl nagy megterhelés éri. A pajzsmirigy túlműködés okai lehetnek a pajzsmirigy gyulladása, a pajzsmirigy autoimmun betegsége (Graves-Basedow kór), illetve túl sok jód a szervezetben. Az agyalapi mirigy (hipofízis) pajzsmirigy hormonelválasztást serkentő hormonjának túltermelődése.

A betegség kezelésére a gyógygombák önmagukban nem elegendőek, mivel mindenképpen szükség van pajzsmirigy hormonképzését gátoló gyógyszeres kezelésre is. Azonban az orvosi kezelés elősegítésére, valamint a kísérő tünetek csökkentésére a gyógygombák kiválóan alkalmazhatóak.

A betegség kezelése több lábon áll. Az egyik legfontosabb feladat az, hogy a beteg tisztában legyen azzal, hogy életvitele, stresszes életmódja és táplálkozása milyen hatással van a pajzsmirigyére. Emiatt a kezelésnek része az életmódbeli és a dietetikai tanácsadás.

A pajzsmirigy túlműködés kezelése során fontos tudnivalók:

  • A napozás, az alkoholfogyasztás, dohányzás rendkívüli mértékben ronthat a pajzsmirigy túlműködés betegségen.
  • A leggyakoribb esetben a pajzsmirigy túlműködés hátterében autoimmun betegség áll.

Az autoimmun betegségek azokban az esetekben alakulnak ki, amikor az ember saját immunrendszere nem tud különbséget tenni a saját és nem saját között, és a szervezet megtámadja saját egészséges sejtjeit. Jelenleg több mint 80 típusú autoimmun betegség ismert, melyek leggyakrabban gyulladás, fáradtság, izomfájdalom, és az általános fájdalom formájában jelentkeznek. Érdemes tudnunk, hogy az autoimmun betegségek jelenleg még orvosilag nem kezelhetők, de a tünetek szépen csökkenthetők. Az eddigi kutatások már kiderítették, hogy autoimmun betegségek esetében a T1 helper sejtek mennyisége csökken, míg a T2 helper sejtek mennyisége növekszik, azaz túlműködik az immunrendszer. Ismertek olyan anyagok is, melyek képesek az immunrendszer működését a megfelelő irányba terelni, ezeket az anyagokat nevezzük biológiai válasz módosító anyagoknak nevezzük, ilyen az egyes gyógygombák. A gyógygombák kiemelt figyelmet érdemelnek, ugynevezett adaptogén tulajdonsággal rendelkeznek, azaz mindig a megfelelő irányba képesek az immunrendszer működését befolyásolni.

Érdemes tudnunk, hogy az autoimmun betegségek jelenleg még orvosilag teljesen nem gyógyíthatók, de az eddigi tapasztalatok alapján a tünetek szépen csökkenthetők.

A pajzsmirigy túlműködés esetén a problémát két irányból érdemes megközelíteni.

1.) Első körben, ahhoz, hogy bármilyen pozitív változást elérjünk csökkenteni kell a gyulladásos folyamatokat. Ehhez javasolom fogyasztani a Mandulagomba és Reishi gomba kombinációját tartalmazó N3 folyékony kivonatot. A Reishi gomba természetes gyulladás csökkentő hatóanyagokat tartlamaz, mely az immunrendszeri gyulladás csökkentése miatt fontos, továbbá növeli a vér oxigénszállító kapacitását, így több oxigén jut az egyes szövetekbe és szervekbe, így gyorsabban következnek be a regenerációs folyamatok is. A Mandulagomba pótolja az immunrendszer számára hiányzó vegyületeket, segít szabályozni az immunrendszer működését.

2.) A pajzsmirigybetegségek megközelítésénél a gyógyszeres és kiegészítő terápiás kezelés mellett fontosnak tartom a táplálkozás szerepét is.

A gyógyulás érdekében javasolt minden nagy energia-elvonással járó táplálkozást beszüntetni, így például a napi nagy mennyiségű tejfogyasztást is, sőt, van, akinél teljesen ki kell iktatni a tejet. Ezen kívül érdemes még figyelmet fordítani egy glutamát nevű tartósító ízfokozószerre, amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben megtalálható. Ez az anyag könnyen felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát azáltal, hogy megemelheti a prolaktin szintet.

Kerülendő a túlzott cukor fogyasztás. Szénhidrát bevitel csökkentése!!!! A nagy mennyiségű szénhidrát növeli szervezet jód szükségletét. Tilos a fehér liszt, burgonya.

A fehérje és a szénhidrát egyidejűleg történő elfogyasztása szintén nagy energia-elvonással jár. Kerülendő ezért például a jól ismert rántott hús, burgonyapürével menü is. Köretként válasszunk inkább zöldségeket, főzelékféléket.

Kerüljünk minden olyan élelmiszert, vagy étkezési szokást, amely a szervezetben erjedési folyamatot indíthat el. Ennek érdekében nem javasolt a gyümölcsöt az étkezés végén fogyasztani, ezeket mindig önállóan, például tízóraiként együk.

Lényeges, hogy a gyógyulás folyamatát megfelelő vitamin- és ásványianyag pótlással is segítsük.

  • Naponta fogyasztandó: cékla, sárgarépa, alma (nyersen reszelve); hal, tengeri herkenyűk, sovány húsok; barna rizs, köles, hajdina.
  • Vitamin és nyomelemek pótlása: A szelén tabletta többnyire jótékony hatású, csakúgy, mint az omega-3 tartalmú készítmények. Számos kutatás igazolja, hogy a D-vitamin a pajzsmirigy betegek gyógyulásának is fontos eleme, ezen túl pedig segít megelőzni a betegséggel járó gyakori csontállomány csökkenést is. Figyeljünk oda a megfelelő króm és cink bevitelére is.
  • Tiltólistán a káposztafélék és a szója. Bizonyos zöldségek olyan természetes növényi összetevőket tartalmaznak, melyek goitrogének, vagyis meggátolják a pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen jód felszívódását. Golyvaképző ételeknek is hívják őket, mert a jód hasznosulásának gátlásával akadályozzák a T4 és T3 pajzsmirigy hormonok képződését. Ide tartoznak: brokkoli, karfiol, káposztafélék, szója, retek, spárga.
Kérdés

2-es típusú cukorbetegségem van és hallottam az N1 nevű készítményről. Folyamatosan fogyasztani kell?

Válasz

A cukorbetegség idült szövődményeinek megelőzése szempontjából kulcsfontosságú a folyamatos fogyasztás. Ilyen idült szövődmény lehet a vakság, művese kezelés, alsó végtagi amputáció. A cukorbetegek halálozásában a nagyér szövődményeknek van döntő szerepe. Az N1 készítménnyel végzett kutatás rávilágított arra, hogy a készítményben lévő gombák hatóanyagai elősegítik az erek regenerálódását, így a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve a már meglévő elváltozások súlyosbodását lassítják. Továbbá segítséget jelentehet a vércukorszint szabályozásában is, ezáltal csökkenthető a kisérszövődmények kialakulásának esélye. Azonban nagyon fontos a diéta betartása és a rendszeres testmozgás.

Kérdés

Édesanyámnak daganatos betegsége van. Hallottam gyógygomba alapú kapszulákról. Ön mit ajánl?

Válasz

Általánosságban elmondható, hogy daganatos betegség esetén az immunrendszer és szervezet regenerációs folyamatainak elősegítésére a gombák és hatóanyagaik nagyon hatékonyak.

Tudni kell, hogy a kapszulás készítmények minden esetben sajnos tartalmazzák a gomba kitinvázát, melyet az ember emésztőrendszere nem tud lebontani, ez okozhat a puffadásos tüneteket, illetve a hatóanyagok sem szívódnak fel. A folyékony gomba kivonatok azonban a kitinvázat nem tartalmazzák, mert ez a gyártástechnológia során eltávolításra kerül, így kizárólag csak a gombák hasznos hatóanyagait tartalmazzák, melyek a speciális homogenizáló anyagnak köszönhetően 100 %-ban felszívódnak és hasznosulnak.

Jelenleg a világban a leghasználtabb immuntámogató készítmények a poliszacharid tartalmú immunstimulálók. Ezek azon hatóanyagai például a gyógygombáknak, amelyek az immunstimuláló hatásúak. A természetes poliszacharidok képesek az egészséges sejteket antioxidáns hatásuknak köszönhetően megvédeni, míg a rákos sejtek elpusztítását azzal is elősegíthetik, hogy bizonyos immunsejtek célzott, rákellenes szabadgyök-képző hatását serkentik. Rendkívüli rákellenes hatásukat az is fokozza, hogy képesek a rákos sejtek vérellátásának gátlására is.

Daganatos betegség esetén tudni kell, hogy a kezelés mellékhatása, hogy az emésztő rendszer nyálkahártyája is sérül, így az egészségeshez képes sokkal rosszabb a felszívódás, ezért is előnyösebb ilyenkor a kapszula helyett a folyékony formula.

A folyékony kivonatok előnye, hogy 100 %-ban BIO készítmények, így mentesek a nehézfémektől és vegyszerektől, ez különösen fontos daganatos betegség esetén, ugyanis ilyenkor a szervezet a kemoterápiás kezelés következtében igénybe van véve, a bio készítmények megkímélik a szervezetet a további károsodásoktól.

Én az onkológiai betegeimnek az N4-es készítményt szoktam javasolni, mely a Maitake gomba, Reishi gomba és Shiitake gomba hatóanyagait tartalmazza. 

Reishi (Ganoderma lucidum) daganatos megbetegedésekben történő eredményes alkalmazásáról elsőként Japán kutatók számoltak be. Ikekawa és munkatársai már 1968-ban leírták, hogy vizsgálataik során azt tapasztalták, hogy a ganoderma gátolja az egérbe transzplantált szarkóma sejtek növekedését. Számos további vizsgálat, eltérő életkorú kísérleti állatokon, különböző állatfajokon, különböző tumorféleségek esetében alátámasztotta ezt a hatást. Ezek az eredmények igen ígéretesnek tűntek, s ez motiválta, hogy Japán mellett Kínában és Dél-Koreában is, in vitro és in vivo rendszerekben egyaránt, részletes feltáró farmakológiai kutatómunka indult meg (McKenna és munkatársai, 2002).

A rendkívül összetett és bonyolult farmakológiai vizsgálatok azt tanúsítják, hogy a ganoderma készítmények fogyasztása elősegíti a természetes rákellenes anyagok, így az interferon és az interleukin I. és II. szintézisét. Emellett a ganoderma gombában felhalmozódó beta-1,3-D-glukan és béta-1,6-D-glukan tumorképződést gátló hatását is igazolták. Fenti anyagok, valamint a gomba immunrendszer-erősítő hatása együttesen járul hozzá ahhoz, hogy az onkoterápiában történt eredményes alkalmazásáról számolnak be.

Shiitake (Lentinula edodes) gomba egyik fő hatóanyaga a lentinan az egyik, mely megállítja vagy lassítja a tumor növekedését. Egy másik komponense, az aktivált hexóz-tartalmú vegyület (más néven 1,3-béta-glükán),  csökkenti a daganat aktivitását, és csökkenti a rák kezelésére használt kemoterápia mellékhatásait. Egy randomizált klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a betegek életét meghosszabbította a shiitake gomba rendszeres alkalmazása az előrehaladott és visszatérő gyomor-és vastagbélrák esetében,  kemoterápia mellett alkalmazva. A béta-glükán egy poliszacharid, megtalálható a különböző gombákban, élesztőben és egyéb élelmiszerekben is, serkenti az immunrendszer működését és azoknak a sejtek aktiválásához szükséges, amelyek megtámadják a rákot (pl. a makrofágok, T-sejtek és a természetes ölősejtek). A laboratóriumi vizsgálatokban a béta-glükán úgy tűnik, hogy lassítja a rákos sejtek szaporodását bizonyos kultúrákban.

Maitake (Grifola frondosa) A Maitake gyógygomba legfontosabb funkciója az immunrendszer erősítése, és az anti-tumor tulajdonsága. A béta-glükán nevű poliszacharidja aktíválja a fehérvérsejteket, a makrofágokat, melyek elpusztíthatják azokat a mikroorganizmusokat, melyek a betegségek és rákos daganatok kialakulásáért felelősek.

Kérdés

A bio gomba készítmények között van-e olyan termék ami hasznos lenne izomsorvadás kezelésére?

Válasz

Az izomsorvadásnak több féle oka is lehet, van olyan eset, amikor egy veleszületett kórképpel állunk szemben. Ilyen esetekben elég nehéz dolgunk van, hisz ez a folyamat megállíthatatlanul halad előre az idő folyamán. Egy ilyen állapotban a folyamat lassítása is komoly terápiás sikernek számíthat. Az izomsorvadásoknak jóval nagyobb csoportját viszont más problémák okozzák, ilyen lehet az ágyhoz kötött életmód (pl. baleset vagy műtét utáni lábadozás, mozgás hiány), gyulladások, daganatok. Ilyen esetekben lehet nagyobb jelentősége a gyógygombák használatának, hiszen amellett, hogy az oxigénellátását növelhetik az izmoknak, a gyulladásos faktorokra, valamint az immunrendszerre is jótékonyan hatnak.

Ilyen esetekben különösen hasznos lehet a Reishi gomba, melyről számos kutatás bebizonyította már, hogy fokozza a haemoglobin oxigén megkötő képességét, és a szövetek oxigén ellátottságát. Optimalizálva az oxigén ellátást, javítja a szervek életfunkcióit. Az adenozon javítja a keringést, ezáltal az izmokban is fokozza a keringést.

A különleges összetevőknek köszönhetően a szervezetbe jutva a Ganoderma valóságos biológiai scanner-ként végigpásztázza a testet, és ahol egyensúlyzavar van, ott elkezdi kifejteni méregtelenítő, savbázis egyensúlyt szabályzó, immunrendszer serkentő, regeneráló hatását.

A Naja Forest Reishi étrend-kiegészítő készítmény teljes spektrumban, és koncentráltan tartalmazza a Reishi gomba valamennyi hatóanygait, a folyékony halmazállapotnak köszönhetően a hatóanyagok csaknem 100 %-ban hasznosulnak, és gyorsan kialakul a várt eredmény. 100 %-ban bio és magyar termék.